4 tips om het ‘relaxed’ te houden – gastblogger Edith Helwegen

Staat er ook zoveel op jouw to-do-lijstje?

Ik zie het vaak op Facebook. Berichten over iemands to-do-lijstje. “Vandaag werk ik aan mijn to-do lijstje. Kan ik lekker afvinken.” En ik hoor om me heen: “Ik krijg mijn lijstje nooit af.”

Dan heb je er waarschijnlijk te veel op gezet. Dat klinkt misschien heel raar en kort door de bocht. Maar zo is het wel. Ik moet soms ook wel lachen dat iedereen het heeft over een lijstje terwijl er altijd enorm veel dingen op staan.

 

Het kan ook anders!

 

1. Prioriteiten stellen

Je zult prioriteiten moeten stellen. Wat is voor jou belangrijk? Waar steek jij je energie in?

Je vervult enorm veel rollen op een dag en je kunt niet alles doen. En natuurlijk ben jij een SUPERMOM maar toch. Het zal je niet altijd lukken om alles wat je wilt doen, ook daadwerkelijk te doen. En dus moet je keuzes maken.

Keuzes maken vanuit je hart.

‘Wat wil ik graag doen?’ in plaats van ‘Wat MOET ik doen?’

Waar heb ik zin in?

Keuzes maken vanuit je hart en je gevoel zorgen er voor dat je de dingen op je lijstje afwerkt met plezier. En dat zorgt er voor dat je je energie behoudt in plaats van verliest.

Dingen die je niet leuk vindt om te doen, doe je niet. Die delegeer je of het kan niet. Het kan niet totdat je er zin in hebt om het te doen.

Jij mag dit zelf beslissen. Het is vaak onze overtuiging dat je als vrouw, als moeder, als ondernemer alles zelf moet doen en moet regelen.

Dat is ONZIN. Dat is jouw overtuiging.

Je bent bang wat anderen er van vinden als je als moeder, als vrouw, als ondernemer dingen niet doet. Maar jij mag dat zelf bepalen. Anderen mogen hier niet over oordelen. Doe wat goed voelt voor jou!

 

2. Doe wat je moet doen en laat je niet afleiden

Als je een doel hebt, hoe groot of hoe klein het doel ook is, wil je dit doel ook behalen. En dan ben je super blij. Je voelt het als een overwinning. Je viert het als een overwinning. Je viert het toch? 😉

Om dit doel te bereiken zul je alles moeten doen wat hier voor nodig is. Afleiding zorgt er voor dat je je doel niet haalt of pas veel later haalt. En dat voelt ook niet fijn.

Om afleiding te voorkomen zet je je mailprogramma en alle social media-kanalen uit.

En/of: prik 2 momenten per dag dat je je mail bekijkt en beantwoordt.

 

3. Vul je lijstje gedurende de dag niet aan, maak ruimte in je agenda voor onverwachte dingen

Het to-do lijstje wordt gedurende de dag ook nog eens, door jou aangevuld. Zo wordt het lijstje nog langer.

Plan bijvoorbeeld aan het eind van de (werk)dag een uurtje in om de losse eindjes van de dag af te ronden. Anders neem je deze mee naar het lijstje van de volgende dag.

Blok een dagdeel of zelfs een dag om je to-do lijstje helemaal af te werken. Ik vind het zelf heel fijn om 1 dag in de week geen afspraken te hebben om mijn lijstje te kunnen afwerken. Omdat er geen afspraken staan, kan ik lekker doorwerken. Ook dit is een keuze.

 

4. De laatste tip en dat is meteen de meest uitdagende tip: zet slechts 3 dingen op je to-do-lijstje

Om je dag zo moeiteloos mogelijk te houden, zet je slechts 3 dingen op je lijstje. Heb je nog ruimte en energie over, dan kun je altijd nog iets extra’s doen. Zo heb je nooit het idee dat je het niet af krijgt en heb je elke dag een voldaan gevoel.

 


Auteur: Edith Helwegen

 

photostique-eh-013-klein

Edith Helwegen (44) woont samen met Eric in Midden-Limburg. Bijna 8 jaar geleden richtte zij Serenity Coaching op. Edith is mindset businesscoach: zij helpt vrouwelijke ondernemers met het creëren van een krachtige mindset en de vervolgstappen om hun ideale onderneming te manifesteren. 

Naast haar werk en ook tussendoor wandelt zij, doet ze aan yoga en leest ze graag. Samen met haar man kan zij enorm genieten van het bezoeken van steden en alles wat hier bij hoort: terrasjes, hapjes & drankjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *